Παρελθόν χαμένο στην ομίχλη

 

 

 

 

«Παρελθόν χαμένο στην ομίχλη» Λ.Παδούρα Εκδόσεις Καστανιώτης 2010 σελ.364

 

Κεντρική ιδέα αυτού του μυθιστορήματος είναι η αναζήτηση μιας ξεχασμένης τραγουδίστριας των μπολέρο της δεκαετίας του ΄50.

Ο Μάριο Κόντε κάνει αγοροπωλησία παλαιών βιβλίων στην Κούβα, το 2003. Μια ημέρα αναζητώντας παλαιά βιβλία ,βρίσκεται στο αρχοντικό του Αλσίδες Μόντε δε Όκα   και βρίσκει ένα θησαυρό .Μια βιβλιοθήκη που περιέχει όλα τα περιζήτητα διαμάντια της κουβανικής βιβλιογραφίας.

Στην ελκυστική αυτή βιβλιοθήκη κρύβονταν μυστικά ανομολόγητα ,για τα οποία οι δύο φύλακες, τα αδέλφια  Διονίσιο και  Αμαλία Φερέρο, πίστευαν πώς τα είχε καταβροχθίσει το πέρασμα του χρόνου.

Στην βιβλιοθήκη αυτή , εκθαμβωτικό απολίθωμα του ζήλου τριών γενεών βιβλιοφίλων , ήταν η μοίρα του Μάριο Κόντε που ελλόχευε ανάμεσα στους σιωπηλούς τόμους και είχε επιστρέψει στη ζωή για να απαιτήσει την απονομή μιας δικαιοσύνης που είχε αναβληθεί για πενήντα χρόνια…

Η ανεύρεση ενός αποκόμματος περιοδικού της δεκαετίας του ΄50,ανάμεσα στα βιβλία, που ανακοίνωνε την απρόοπτη απόσυρση από το τραγούδι της Βιολέτα δελ Ρίο και η ξαφνική δολοφονία  της, δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου που βρισκόταν εκεί αγκυροβολημένο. Τα θραύσματα της αλήθειας που ο Κόντε είχε κατορθώσει να φέρει στην επιφάνεια με βάση εκείνη την ξεχασμένη είδηση έδιναν μορφή και γεύση σε μια τραγωδία από ένα παρελθόν χαμένο στην ομίχλη , σε ένα δράμα του οποίου η πιο απόκρυφη αφορμή υπήρξε η αιτία για τουλάχιστον δύο θανάτους.

Γιατί μπλέκεται ο Μάριο Κόντε σε αυτή την ιστορία που συνέβη πριν από πενήντα χρόνια; Τι τον ενδιαφέρει αν σκοτώθηκε η τραγουδίστρια των μπολέρο ή αν την σκότωσαν , αφού πια ποτέ δεν θα μπορέσει να μάθει την αλήθεια; Μήπως όλη αυτή η υπόθεση του έχει γίνει εμμονή λόγω της μνήμης του πατέρα του; Ποιος είναι ο κακός της υπόθεσης; Μοιάζει η ζωή υπερβολικά με ένα μπολέρο;

Το μπολέρο είναι συναίσθημα , καθαρό συναίσθημα, και πολύ δράμα. Μιλάει πάντα για τις τραγωδίες της ψυχής και το κάνει με μια γλώσσα που πάει από την ποίηση στην πραγματικότητα. Το μπολέρο δεν είναι ότι κι ότι,  για να το τραγουδήσεις πρέπει να το αφομοιώσεις και όχι απλώς να το νιώσεις. Το μπολέρο δεν είναι μια πραγματικότητα αλλά η επιθυμία για μια πραγματικότητα, στην οποία φτάνει κανείς μέσω ενός φαίνεσθαι μιας πραγματικότητας. Το μπολέρο είναι υπόθεση της Καραϊβικής , για αυτό γεννήθηκε στην Κούβα και εγκλιματίστηκε στο Μεξικό, στο Πουέρτο Ρίκο , στην Κολομβία. Είναι ερωτική ποίηση των τροπικών .

Ήταν την δεκαετία του ΄50 στην Κούβα του Μπατίστα, κάτι γυναίκες ιδιαίτερες , που τραγουδούσαν επειδή είχαν την επιθυμία να τραγουδήσουν και πάνω στη σκηνή ,στα κλαμπ και στα καμπαρέ ,άφηναν το πετσί τους , τους ζούσαν τους στίχους των τραγουδιών , κι αυτό που έβγαζαν ήταν καθαρό συναίσθημα. Μια από αυτές ήταν η Βιολέτα δελ Ρίο.

Η Βιολέτα δελ Ρίο τραγουδούσε για να τραγουδήσει , απολάμβανε το τραγούδι , πάντα μπολέρο, πολύ απαλά, και το τραγουδούσε με έναν αέρα περιφρόνησης , έτσι, σχεδόν επιθετικά, λες και σου διηγιόταν πράγματα από την ίδια της τη ζωή. Είχε μια χροιά λίγο βραχνή, μεγάλης γυναίκας που έχει πιεί πολλά ποτά στη ζωή της, και ποτέ δεν ανέβαινε υπερβολικά, σχεδόν τα μιλούσε τα μπολέρο παρά τα τραγουδούσε, κι όταν ξεκινούσε να τραγουδάει  ο κόσμος έμεινε σιωπηλός , ξεχνούσε τα ποτά τους , γιατί έμοιαζε με μάγισσα που τους υπνώτιζε όλους , άντρες και γυναίκες, νταβατζήδες και πουτάνες, μεθυσμένους και μαστουρωμένους, γιατί από εκείνα τα μπολέρο έβγαζε ένα δράμα και όχι ένα τραγούδι όποιο να΄ναι , λες κι ήταν πράγματα από την ίδια τη ζωή της και τα διηγιόταν εκεί, μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Ο Μάρι Κόντε πήγε προς το σαλόνι του σπιτιού του κι άνοιξε το παλιό πικάπ και έβαλε να ακούσει το σινγκλ της Βιολέτα δελ Ρίο .

Δέχτηκε κατάστηθα την επίθεση της ζωντανής φωνής της Βιολέτα και αισθάνθηκε να ανατριχιάζει.

 

«Εσύ που γεμίζεις τα πάντα με χαρά και νιάτα

και βλέπεις φαντάσματα στη διαφάνεια της νύχτας

κι ακούς την ευωδιαστή ραψωδία του γαλάζιου..

Φύγε μακριά μου…..»

 

Ο Μάρι Κόντε κατάλαβε ότι εκείνη η κατηγορηματική διαταγή απευθύνονταν πάντα στον ίδιο, περιμένοντάς τον. Η Βιολέτα δελ Ρίο , η νεαρή Λίνα με τα Όμορφα Μάτια, ζητούσε επίμονα από τον Κόντε να φύγει μακριά και να αφήσει τους νεκρούς , τους τσακισμένους και τους ηττημένους να μείνουν κρυμμένοι στο παρελθόν το χαμένο στην ομίχλη , εκεί όπου έπρεπε να αναπαυθούν εν ειρήνη……

Εκείνος είχε βαλθεί να μάθει μετά από πενήντα χρόνια και τελικά το μόνο που είχε καταφέρει ήταν να αναμοχλεύσει μια σάπια λάσπη , που από κάτω της δεν υπήρχε παρά μόνο περισσότερη σαπίλα και φαρμάκι.

Μερίδιο της ευθύνης ανήκε και σε εκείνη τη φωνή .Γιατί η φωνή της ήταν η πιο πειστική διαθήκη της Βιολέτα δελ Ρίο , εκείνου του κοριτσιού που ήταν έτοιμο να κάνει το άλμα και να ξεφύγει από τη μοίρα που είχε γραμμένη στο μέτωπό του. Αν είχε αρνηθεί να θυσιάσει την πιο μεγάλη της ηδονή κι είχε αποφασίσει να συνεχίσει να τραγουδάει, ξανά και ξανά , εκείνα τα τραγούδια για τους ματαιωμένους έρωτες , μήπως θα μπορούσε να έχει σωθεί από ένα μίσος που σάρωσε τη ζωή τόσων ανθρώπων και  θα είχε ξεγελάσει το θάνατο ;

 

Πρόκειται για Αριστούργημα. Διαβάστε το.

 

Ο Λεονάρντο Παδούρα γεννήθηκε το 1955 στην Αβάνα. Έχει εργαστεί ως σεναριογράφος , δημοσιογράφος και κριτικός. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και δοκίμια. Εκείνη όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό είναι η αστυνομική τετραλογία του «Οι τέσσερες εποχές» («Ένα άψογο παρελθόν»,  «Άνεμοι της Σαρακοστής», «Μάσκες », «Φθινοπωρινό τοπίο»). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ έχει βραβευτεί στην Κούβα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, και την Αυστρία. Άλλα έργα του είναι «Αντιός, Χεμινγουέϊ», «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά» κ.α..

 

 

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s