Ανάπλους

 

 

 

 

«Ανάπλους» Θ.Βαλτινός   Εκδόσεις Εστία 2012 σελ.157

 

(Ανάπλους : ο πλους αντίθετα προς το ρεύμα του ποταμού.

Απόπλους: η αναχώρηση πλοίου.

Κατάπλους: η άφιξη πλοίου σε λιμάνι, ο πλους κατά το ρεύμα του ποταμού. )

 

Το βιβλίο αυτό του Θανάση Βαλτινού δεν είναι δοκίμιο, αλλά μυθιστόρημα με ήρωα τον ίδιο τον συγγραφέα.

Ο συγγραφέας επιλέγει το είδος του διαλόγου με τον εαυτό του ή της αυτοσυνέντευξης ,για να οδηγήσει τους αναγνώστες του στο εργαστήριο της γραφής και στην ίδια του την ζωή.

Ο ογδοντάρης Θανάσης Βαλτινός επιστρέφει στη σκοτεινή δεκαετία του ‘ 40 , του Πολέμου , της Κατοχής και του Εμφυλίου, όταν ζούσε στην Αρκαδία και στη Λακωνία.

Είναι μια  δεύτερη επιστροφή στα βιβλία του : «Κάθοδος των εννιά», «Ορθοκωστά» , «Ο τελευταίος Βαρλάμης» και «Εθισμός στην νικοτίνη».

Ο Θανάσης Βαλτινός ακολουθεί το ποτάμι της δικής του ιστορίας του προς την πηγή. Ίσως σε κάθε ταξίδι που οδεύει προς την πηγή του , να αναζητά το πρόσωπό του .

Ο ταξιδιώτης Βαλτινός φεύγει μακριά από τους εξαναγκασμούς της πραγματικότητας , που τον φυλακίζει στην επανάληψη , και αναζητεί την ελευθερία ή το μέλλον , ή καλύτερα τη δυνατότητα ενός μέλλοντος ακόμη ανοιχτού που να μπορεί να το διαλέξει , και άρα λοιπόν την παιδική ηλικία και το σπίτι που γεννήθηκε , όπου ακόμη η ζωή είναι μπροστά του.

Γλυκά ξεγελάσματα , παλιά και αναλλοίωτα, η αυταπάτη ότι μπορείς να γυρίσεις στο σπίτι και την παιδική ηλικία και να φτάσεις στην πηγή , για να ξαναβρείς πολύ κοντά σου την ποίηση της καρδιάς…

Τα περιστατικά και τα γεγονότα που  σημάδεψαν τον Θανάση Βαλτινό είναι: τα πρώτα διαβάσματα( Αλέξης Ζορμπάς και  Eroica), το πρώτο αντίκρισμα της θάλασσας, η συνταγή του γιατρού Παχωπού, τα πρώτα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής βλέποντας τα ζώα να βατεύονται, ο πρώτος έρωτας, τα βλέφαρα κολλημένα με τις τσίμπλες, το πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο δίπλα στο νεκροταφείο, ο φιλόλογος Χίος, ο φαρμακοποιός Κώστας Μάγγας, το επάγγελμα του φαρμακοτρίφτη που έκανε ο συγγραφέας, ο τυφλός ντελάλης της Σπάρτης, οι ταινίες στα σινεμά της Τρίπολης, το φορτηγό γκαζοζέν, το Καρροποιείο-Πεταλωτήριο, η κλινική Καρβούνη, οι μινίδες και τα χέλια του Ευρώτα, τα αγκίστρια για τις τσίχλες, τα πυρωμένα κεραμίδια για την πνευμονία, το φυλαχτό της μάνας του, οι ιστορίες με φαντάσματα και νεράιδες, οι αγγλικές σκληρές σοκολάτες και οι αγγλικές χρυσές λίρες, η λαγνεία εκείνων των χρόνων, οι πόρνες και τα πορνεία, η κυρία Λουίζα που έλεγε το φλιτζάνι, το πατίνι με τα παλιά ρουλεμάν αυτοκινήτου, η γλυκιά δηλητηρίαση από το μαγκάλι, ο σπουδαστής που έτρωγε όλη την εβδομάδα φασόλια, η Ζαϊρα η πόρνη με τους …πέντε γάμους, η εμπειρία της Κατοχής και του Εμφυλίου, οι Ταγματασφαλίτες , οι Χίτες, οι Μάυδες και οι Ελασίτες, η ταβέρνα της Διαμάντας που γινόταν εκεχειρία των αντιμαχόμενων του εμφυλίου, οι δύο κάμες η Ελένη και η Μαριώ του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Σφακιανού, η μάνα του μαθητή  Μιχάλη Σκάλκου που κοπάναγε με ένα στειλιάρι τα κουφάρια των ανταρτών, οι 130 νεκροί αντάρτες του Πάρνωνα  και οι μάταιες ανθρωποθυσίες……

 

Το βιβλίο αυτό είναι ένα μίγμα  της δημόσιας με την ιδιωτική ιστορία και τη λογοτεχνία.

 

Ο Θανάσης Βαλτινός έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα, όπως και σενάρια για τον κινηματογράφο. Έχει μεταφράσει αρχαίους Τραγικούς: Τρωάδες, Ορέστεια, Μήδεια.

Το 1984 τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου του Φεστιβάλ Καννών· το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος· το 2001 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη.

Το 2008 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

                                                             Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s