Άψινθος

 

 

 

 

 

«Άψινθος» Μ.Γκανάς Ποίηση Εκδόσεις Μελάνι 2012 σελ. 48

 

Ο  ποιητής Μιχάλης Γκανάς είναι  επηρεασμένος ακόμα από το δημοτικό τραγούδι. Για αυτόν το δημοτικό τραγούδι είναι η κιβωτός του και η σωτηρία του. Θυμίζω τον υπέροχο αφορισμό του συγγραφέα-μεταφραστή Αχιλλέα Κυριακίδη : «Ο Γκανάς είναι ο πιο επώνυμος δημοτικός μας ποιητής».

Δείγμα γραφής :

«Πάνινα τα βουνά μέσα στην πάχνη /που τ΄ ανεμίζει αύρα της θαλάσσης/και πλαταγίζουν στον λαμπρό αιθέρα./Σκουφάκια του χιονιού και μαύρα δάση/πλαγιές –καπούλια μουλαριών σφυρά και χαίτες/και οι οπλές των γεφυριών βαριές στο χώμα/αδιάβατα απάτητα γιοφύρια/ν΄ ακούς βαθιά στην ερημιά το κλάμα της χτισμένης….»

 

Στην ποιητική συλλογή «Άψινθος», o ποιητής συνομιλεί με την « Αποκάλυψη του Ιωάννη» απ΄όπου αντλεί τον τίτλο του.

«…και το όνομα του αστέρος λέγεται ο Άψινθος και εγένετο το τρίτον των υδάτων εις άψινθον, και πολλοί των ανθρώπων απέθανον εκ των υδάτων, ότι επικράνθησαν».

Είναι όμως και το φυτό , η αψιθιά, από το οποίο βγαίνει το αψέντι, το ποτό των καταραμένων ποιητών … Άψινθος στα ουκρανικά ,λένε ,ότι ονομάζεται το Τσέρνομπιλ….

Ο Άψινθος σε αυτήν την ποιητική  συλλογή,  συμβολίζει την σημερινή οικονομική , κοινωνική και ηθική κρίση που ζούμε και την καταστροφή της Ελλάδας που έρχεται από μακριά…

Στο παρακάτω ποίημα ο ποιητής φαίνεται να απευθύνεται στην αδίστακτη και ανέραστη τρόικα και στους φαύλους και ανίκανους έλληνες  πολιτικούς. Δεν είναι αυτοί άνθρωποι, λέει ο ποιητής, ταμειακές μηχανές είναι. Οι αριθμοί ευημερούν, ενώ οι άνθρωποι υποφέρουν….

 

«Αυτοί παιδί μου δεν /δεν σου χαρίζουν ούτε τη νύστα τους/όλο δεν και δεν και δεν-/τρο δεν φύτεψαν τα χέρια τους/δεν χάιδεψαν σκυλί γατί πουλάκι πληγωμένο/γυναίκα άσχημη και στερημένη/αυτοί παιδί μου δεν / δεν δίνουν νερό τα Άγγέλου τους νερό/δεν άκουσαν ποτέ/ανάκουστο κιλαϊδισμό και λιποθυμισμένο/δεν έπιασαν με τα ρουθούνια τους/το άοσμο άνθος του θανάτου/δεν είδαν –κατάργησαν τα μάτια τους-/μια πιπεριά να γίνεται λιμπελούλα/αυτοί παιδί μου δεν /δεν ξέρουν δεν αγαπούν/ξέρουνε μόνο ν΄απαιτούν/ περισσότεραπερισσότεραπερισσότεραπερί-/που έτσι γράφεται το μέλλον μας.»

 

Κάποια από τα ποιήματά του αναφέρονται στον φόβο, τη μοναξιά, στη φύση και στην αγάπη.  Παρεμβάλλονται αποσπάσματα από την Αποκάλυψη , ένα μεγάλο ποίημα του Γιώργη Παυλόπουλου και ένα ποίημα του Μάθιου Αρνολντ. Επίσης στην ποιητική συλλογή, κυριαρχεί η ανάκληση αγαπημένων προσώπων –τεθνεώντων και ζώντων-(Νάσο Θεοφίλου, Θανάση Μακρόπουλο, Στέλιο Χαραλαμπόπουλο, Δημήτρη Κοσμόπουλο , Πόπη Γκανά, Ζυράννα Ζατέλη και την μητέρα του), σε ένα προσωπικό, εξομολογητικό τόνο.

 

Το τελευταίο ποίημα της ποιητικής του συλλογής το έγραψε για την Κική Δημουλά.

«Πίνοντας έρχεται η δίψα τι νομίζεις; /Πίνοντας πίκρες συνήθως μονορούφι/πίνοντας γλύκες με κουταλάκι του γλυκού/-γιατί ο φόβος του πνιγμού/φυλάει τα εύθυμα ανέκαθεν./Πίνοντας το νερό της λησμονιάς./(Ποια βρύση να το κάνει; )/Πίνοντας τέλος τ΄αμίλητο κρασί./Άκου-τίποτε τόσο αμίλητο/όσο το μιλημένο./Τόσο μουγγό κι ανόητο και ηττημένο/πώς τα ΄πε όλα τάχαμου/πώς τα΄βγαλε από μέσα του/ενώ μπορεί να τα΄ βγάλε απλώς απ΄το μυαλό του».

Ο ποιητής είναι σαν να λέει στην μεγάλη ποιήτρια : «Τι κάνουμε τώρα ; Τα γράψαμε , και λοιπόν ;»…..

 

Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944.Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, για το βιβλίο του «Παραλογή», το 2009 με το βραβείο Καβάφη , και το 2011 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του ποιητικού έργου του.

 

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s