Μαμαλούκας Δημήτριος

ΚΡΑΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ

Κράτα μου το χέρι

«Κράτα μου το χέρι» Δ.Μαμαλούκας Εκδόσεις Ψυχογιός 2012 σελ.184!

(«Μη μου άπτου (Μη με αγγίζεις), ούπω γαρ αναβέβηκα προς τον πατέρα», η φράση που είπε ο Ιησούς στη Μαρία Μαγδαληνή , όταν εμφανίστηκε μπροστά της μετά την ανάσταση)

Ένας άνθρωπος φτάνει σε μια άγνωστη πόλη. Ήθελε να χαθεί, να ξεχαστεί , να αφήσει πίσω του την προηγούμενη ζωή του. Ήταν καταραμένος. Κουβαλούσε μέσα του τον θάνατο. Είχε το άγγιγμα του θανάτου….

Η σκέψη που τον βασάνιζε εδώ και καιρό ήταν η ιδέα της αυτοκτονίας.

Νοικιάζει στην πόλη ένα διαμέρισμα ,για λίγους μήνες ,με σκοπό να τελειώσει το γράψιμο ενός βιβλίου. Πίστευε ότι το βιβλίο που έγραφε θα του έσωζε τη ζωή , θα έσωζε την ψυχή του. Όμως δίπλα στο σπίτι του ήταν ένας θερινός κινηματογράφος και ο θόρυβος από τις κινηματογραφικές ταινίες ,δεν τον αφήνουν να σκεφτεί , να γράψει και να ολοκληρώσει το βιβλίο του. Έτσι αποφασίζει τις ώρες των προβολών, αυτός να περιπλανιέται στην πόλη. Η πόλη  αρχίζει σιγά σιγά να του αποκαλύπτεται. Το βράδυ που επέστρεφε στο σπίτι περνούσε στο χαρτί όποιες ιδέες του είχαν έρθει κατά την διάρκεια της περιπλάνησης.

Κοιτάζοντας στους δρόμους τις διαφημίσεις μιας ασφαλιστικής εταιρείας ,ανακαλύπτει ότι όλα τα σημάδια των  διαφημίσεων του φανέρωναν να ζήσει για έναν σκοπό. Οι διαφημίσεις του έδειχναν τον δρόμο. Η μοίρα τον καθοδηγούσε μέσω αυτών των μηνυμάτων . Η διαφήμιση έλεγε : LIVE NOW (Ζήσε τώρα).

Όταν σε ένα νυχτερινό περίπατο γνωρίζει μια πολύ νέα και βασανισμένη κοπέλα, καταλαβαίνει , ότι πρέπει να ζήσει ,για να σώσει αυτή την κοπέλα. Η μοίρα τον είχε οδηγήσει σε εκείνη. Είχε ερμηνεύσει τα σημάδια της μοίρας έτσι ώστε να τη βοηθήσει και να τη σώσει από κάποιο κίνδυνο.  Το κτίριο του σινεμά τον είχε οδηγήσει αργά αλλά σταθερά έξω από το βιβλίο που έγραφε, το γραπτό του είχε γλιστρήσει από τα χέρια του. Αυτό το μικρό, άθλιο διαμέρισμα που ζούσε, δεν θα γινόταν η φωλιά για να γραφτεί το βιβλίο του , αλλά θα γινόταν η φωλιά για να σωθεί εκείνη. Και τότε μπορούσε να τελειώσει τη δική του ζωή  πια. Μια για πάντα…..

Όμως την στιγμή πριν «πέσει» το τέλος ,έχουμε την απόλυτη ανατροπή .Άλλα η μοίρα του επιφύλασσε …..

 

Ένα σπουδαίο υπαρξιακό μυθιστόρημα που εξερευνά τα όρια της ανθρώπινης δύναμης , αντοχής και πίστης. Ο  Δημήτρης Μαμαλούκας  δομεί ένα σύμπαν επιβλητικό.  Διηγείται ένα κακό εφιάλτη. Εικόνες εφιαλτικές , μαύρες , εικόνες τέλους, εικόνες θανάτου. Ένα βιβλίο που δεν θα θέλαμε να είμαστε «φυλακισμένοι» στις σελίδες του….

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας ξέρει από χρωματικούς τόνους των αλλοτρίων αφηγήσεων να δημιουργεί στο μουσαμά του τυπωμένου χαρτιού τη λεκτική, ψυχογραφική ,ανατρεπτική προσωπογραφία των ηρώων του ,αλλά και  της εποχής του.

Το «Κράτα μου το χέρι» είναι ένα βιβλίο στο οποίο θαυμάζεις την ικανότητα του συγγραφέα να προκαλεί , υπογείως σχεδόν, το ενδιαφέρον , να κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση, να κινητοποιεί. Κλείνεις τα «βλέφαρα» και θέλεις να ξαναγυρίσεις το συντομότερο δυνατόν στο έργο του Δημήτρη Μαμαλούκα , να το ξαναδιαβάσεις.

Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα για την ζωή, τη μοναξιά , το κακό και τον θάνατο.

Διαβάστε το.

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Είναι Πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Lecce, Ιταλία. Άλλα έργα του είναι : «Ο μεγάλος θάνατος του Βοτανικού», «Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα, «Η μοναξιά της ασφάλτου» , «Η απαγωγή του εκδότη», «Κοπέλα που σε λένε Φίνι» κ.α.

Γράφει :  Ο  Κώστας Τραχανάς

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s